09-04-09

the art of spinning

spin·ning® het; o het trainen op een hometrainer begeleid door muziek (Van Dale)

Zo'n definitie in de Van Dale zegt natuurlijk niks! Uiteraard is spinning staand of zitten fietsen op een speciale fiets, onder begeleiding van leuke muziek. De fiets is geen klassieke hometrainer, wel een stationaire fiets met een vliegwiel van zo'n 20 kg. Deze fiets "trapt door", dat wil zeggen dat er geen vrijloop op zit zoals bij een gewone hometrainer (bij een spinning fiets kan je dus niet zomaar stoppen, je moet blijven doortrappen en zelf het tempo vertragen (of de weerstand verhogen) of op een speciale rem duwen om een noodstop te maken).

Tijdens de training wordt de weerstand van de fiets aangepast, afhankelijk van het tempo en de soort oefening. De oefeningen bestaan uit onder andere een (staande of zittende) vlakke weg (staand = "runnings"), een (staande of zittende) klim (bergop dus) en sprints (of combinaties daarvan). Andere veel gebruikte termen zijn "jumps" (tijdens één liedje afwisselend rechtstaan en zitten om het x-aantal tellen, gaande van 16 tellen tot om de 2 tellen) en "freeze" (staand, enkel de benen bewegen en de rest van het lichaam zo stil mogelijk houden, voel je direct aan de quadriceps). Omdat er veel verschillende ritmes in een spinningles gebruikt worden en door de diverse zittende en staande technieken ontstaat een positief trainingseffect op hart, longen en beenspieren. Je bepaalt zelf de weerstand, waardoor je de training zelf zo zwaar of licht maakt als je zelf wil. Zelf gebruik ik steeds een hartslagmeter om niet in het rood te gaan en tracht ik de training net zo zwaar te maken dat ik het een uurtje volhoud en moe maar voldaan van de fiets stap. Afgelopen maandag deed ik eens twee uurtjes achtereen en dan is het kwestie van je krachten te sparen natuurlijk om het de ganse ride vol te houden.

De zwaarte van de les wordt ook bepaald door de instructeur. In het fitnesscenter waar ik ga zijn er 4 instructeurs. Bij drie ervan volg ik regelmatig les. De vierde geeft les op woensdagavond, meestal mijn rustdag. Bij Evy op maandag weet ik garantie dat er een aantal trage klimmen komen (die doe ik het liefst), een aantal trage maar zware jumps en freezes en enkele dubbeltempo's (snel fietsen maar ipv de maat van de muziek te volgen moet je eens zo rap trappen). Bij Frank The Tank op donderdag krijg ik quasi altijd een aantal snelle runnings, snelle jumps en een stevige zittende klim waarbij we de weerstand zo hard moeten draaien tot we de trappers niet meer rond krijgen. Bij Dany op vrijdag is het voor mij rusten en volgt ventje mee de les. Bij hem is het eerder op 't gemakske aan en weinig variatie tijdens de nummers zelf, waardoor het technisch niet zwaar is. Dit is eerder een beginnersles en voor mij een leuke relaxte recuperatietraining waarbij mijn hartslag nauwelijks boven de 60% komt.

Nog gevonden op Wiki. Spinning is uitgevonden door ene Johnny Goldberg, een professioneel atleet, wielrenner en vechtsportspecialist en personal-fitnesstrainer. Hij stopte in 1989 met sport omdat hij meer bij zijn zwangere vrouw thuis wilde zijn. Om toch in conditie te blijven bouwde hij een speciale stationaire fiets waarop hij staand en zittend kon trainen.Na jarenlang spinning alleen ontwikkeld te hebben, stichtte hij in 1992 met een studievriend een bedrijfje om meer geld te kunnen verdienen met het spinningidee. De eerste 150 fietsen werden door de twee met de hand gemaakt. In 1992 werd spinning met succes gelanceerd in fitnesscentra in de Verenigde Staten. Daarna werkte men samen met een fietsenproducent om stationaire fietsen te maken. Momenteel wordt het spinningconcept gebruikt in sportscholen in meer dan 80 landen.

Sinds 1995 zijn spin, spinning en spinner wereldwijd geregistreerd als handelsmerken. Jep, het woord spinning is gecopyright!

 

En omdat ik het zo leuk vind, ga ik het vanavond nog eens een uurtje doen se.

 

spinning

 

16:53 Gepost in Info | Commentaren (2) |  Facebook

Commentaren

Toppie je nieuwe site en heerlijk verfrissend!.
Fijne paas dagen.
Groet Rinus.

Gepost door: Rinus | 10-04-09

Mooie nieuwe site Rutje. We blijven u volgen. Leuke uitleg over spinnen. Ik heb het nog nooit zelf gezien of gedaan maar tis blijkbaar plezant.

Gepost door: Yves | 10-04-09

De commentaren zijn gesloten.