23-04-09

optimale snelheid?

Vandaag gelezen in De Standaard: het hoeft allemaal niet zo snel precies. De optimale loopsnelheid is nl. door wetenschappers berekend! Lees allemaal maar even mee en voortaan dus geen gestress meer, héhé ;-)

Mens heeft toch een optimale rensnelheid (De Standaard 23/4/2009)

ROTTERDAM - Tien kilometer in drie kwartier, dat is de optimale hardloopsnelheid voor een man.

De meest efficiënte hardloopsnelheid voor vrouwen is gemiddeld 10,4kilometer per uur. Voor mannen is dat gemiddeld 13,3km per uur. Ren je sneller of langzamer, dan verbruik je per kilometer meer calorieën dan bij die optimale snelheid. Dat hebben Amerikaanse biologen ontdekt, met nauwkeurig onderzoek bij negen proefpersonen die op een loopband renden.

Voor viervoeters was zo'n optimale snelheid al aangetoond. Maar voor mensen werd tot nu gedacht dat een hogere snelheid altijd meer energie kostte. Dat is ook zo als het per minuut wordt bekeken: wie sneller loopt, gaat meer zweten -dat merkt iedere hardloper. Maar gemeten per afgelegde meter is er wel degelijk een optimale snelheid, schrijven twee Amerikaanse biologen in het zopas verschenen aprilnummer van het Journal of Human Evolution. Die optimale snelheid is voor een goed getrainde loper snel, maar te doen. Vrouwen lopen er de 10 kilometer mee in 57 minuten, de halve marathon in 2 uur en 2 minuten; mannen doen er dan respectievelijk 45 minuten en 1 uur en 35 minuten over. Een man loopt een marathon dan in 3 uur en 10 minuten.

Het verschil tussen mannen en vrouwen wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het grotere gewicht en de langere benen van de mannen uit het onderzoek. Ieder individu had een eigen optimale snelheid.

Algemeen wordt aangenomen dat pas de Homo erectus (vanaf 1,8miljoen jaar geleden) goed kon rennen en hij dat vermogen gebruikte om achter beesten aan te hollen en ze zo uit te putten. Na een aantal uur waren ze vrij gemakkelijk te doden.

De optimale snelheid was waarschijnlijk moeilijk vol te houden, maar misschien wisselden de rennende jagers hardlopen en wandelen (veel efficiënter dan hardlopen) af. Zo doen de Bosjesmannen het ook nu nog, tenslotte. Tussen het rennen door moet de jager immers ook vaak sporen zoeken.

© NRC Handelsblad

 

12:43 Gepost in Info | Commentaren (4) |  Facebook

Commentaren

Stress Geen gestress meer ? Ik krijg nu pas echt stress. Maar voor de techniek van de Bosjesmannen ben ik dan weer wel te vinden.

Gepost door: Luc | 23-04-09

Leuk - mijn pr op de 10km (44:45) is dus de optimale snelheid ... ik moet nog ff flink trainen om optimaal te lopen ;-)

Gepost door: Bjorn Paree | 23-04-09

ha! dus als ik mijn marathon lekker traag loop, dan is dat om meer calorieën te verbranden. Danku wetenschap :-)

Gepost door: Julie | 24-04-09

cool! 10.4 was m'n doelsnelheid voor de 10km van gent ;-)

Gepost door: Jess | 24-04-09

De commentaren zijn gesloten.