18-07-09

verslag roadtrip deel 4: Las Vegas -> San Francisco

Tijd voor het laatste stukje verslag. Na 6 nationale parken bezocht te hebben, lonkte het stadsleven weer even en laat nu net Las Vegas op onze route liggen. Tuurlijk kon dat niet ontbreken op onze trip. Van Zion naar Las Vegas is een dikke 2 uur rijden, peanuts dus. We zijn echter eerst nog even een kort stukje doorgereden naar de befaamde Hoover Dam (op 40 min. van Las Vegas), de grootste dam van de Verenigde Staten. En eigenlijk viel ie wat tegen. Oké, hij is groter dan de Glen Canyon Dam die we daarvoor al hadden gezien, maar zoals al eerder geschreven is de omliggende natuur van de Glen Canyon Dam indrukwekkender dan deze aan de Hoover Dam. Wat wel ferm om zien was, zijn de werken aan een bypass -weg die ze aan het maken zijn om zwaar verkeer van de Hoover Dam te weren. Ze zijn nu volop bezig om een hangbrug te maken en da's best wel fascinerend om zien hoe dat in zijn werk gaat.

Maar Las Vegas dus. We hadden een dagje om deze stad eens te beleven en op zich is dat wel voldoende om een eerste goeie indruk op te doen. Een pas gekocht voor de shuttlebus die de Strip op en af rijdt, maar we hebben hem ook een groot stuk te voet gedaan, en dat weer in een temperatuur van rond de 45 °C. In de late namiddag zijn we dan ook effe het zwembad ingedoken alvorens onze verkenningstocht weer verder te zetten. Nog nooit zoveel kitsch bijeengezien, maar oh zo zalig om er eens rond te lopen. De Eiffeltoren, het vrijheidsbeeld, Venetië in het klein (met gondels en al). En de hotels zijn er gigantisch. We waren o.m. het Excalibur eens ingelopen en zijn er dus gewoonweg verdwaald...in de lobby van een hotel notabene (dat natuurlijk tegelijkertijd als casino fungeert). Gegokt hebben we ook, in het Ceasar's Palace. Wel voor slechts 3 dollar de man aan een gokmachine. Met die drie dollar hebben we toch wel effe kunnen spelen maar uiteindelijk met lege handen weer vertrokken ;-) 's Avonds ook de Stratosphere op gegaan (is een hotel met een hoge toren, aan het einde van de nieuwe Strip, vanwaaruit je 's nachts een mooi zicht hebt op alle lichtjes van Las Vegas) en ook de fonteinshow aan de Bellagio is de moeite.. Het was een vermoeiend dagske in ieder geval, pas ver na middernacht waren we weer op onze kamer.

De volgende ochtend hebben we ons dan overslapen (zelfs de wekker niet gehoord), maar gelukkig viel de schade nog mee. Daarmee was onze trip naar Death Valley wel iets korter dan voorzien, maar Koenie was er al eens geweest en ik wou vooral Dante's View gezien hebben en de Badlands en beiden lagen op de route die we sowieso moesten rijden. Beide viewpoints in Death Valley zijn in ieder geval 100% de moeite waard en adembenemend (vooral Dante's View dan, zie foto hieronder). Death Valley kent ook enkele gehuchtjes waar toeristen kunnen overnachten, met sprekende namen als Furnace Creek en Stovepipe Wells (waar we geluncht hebben en het 49° C was). Het plaatsje Badwater met het zoutmeer lag totaal uit de richting en zou nog eens bijna 2 u extra rijden betekenen (en het ging al een hele lange rit worden), dus hebben we niet gedaan (maar Koenie had dit toch al eens gezien), echter kwamen we aan de andere kant wel nog een klein zoutmeer tegen ook. Eindpunt van die dag was Bakersfield, California, dat we bereikten na een vrij lange saaie rit, maar wel een goei vertrekpunt was voor de volgende dag naar Yosemite NP. In Bakersfield hebben we gewoon even wat goed bijgerust, gezien het stadje eigenlijk totaal nietszeggend was.

De dag erop stond ons laatste bestemming voor San Francisco op de planning: Yosemite National Park. Het populairste natuurpark in de Verenigde Staten en dat was al rap duidelijk: het was er, in tegenstelling tot de andere parken, druk. Gelukkig is het gigantisch groot :-) Wij kwamen langs de zuidkant aangereden en dat bracht ons direct bij het stuk met de gigantische indrukwekkende sequoia-bomen, waar we een eerste wandeling ondernamen. Daarna was het 50 km rijden, via een weg die onder de rook hing van de traditionele bosbranden die er volop aan het woeden waren (maar ze hadden het onder controle) naar de centrale valley waar eigenlijk alles te doen is. Je hebt er prachtige zichten op de rotsen en de beroemde "dome" en "el capitan", ongelooflijk geliefd bij rotsklimmers en hikers. Eenmaal daar geparkeerd hebben we de omgeving van de valley verkend met de shuttle en natuurlijk gewandeld naar de watervallen. De volgende ochtend zijn we dan het ganse park dwars doorgereden (een trip die zo al bijna 2 uur duurde, met enkele spectaculaire zichten onderweg natuurlijk) om aan de andere kant dan aan het Mono-meer uit te komen en dan was het maar een klein half uurtje meer en we zaten aan Bodie, een heuse spookstad. Bodie was in de jaren 1880 een bloeiend goudzoekersstadje met zo'n 10000 inwoners. Maar toenemende criminaliteit, met dagelijkse moorden en zo meer, zorgden voor een leegloop en tegen de jaren '60 bleven er amper enkele zielen over. Het grootste deel van de huizen werd ook afgebroken, maar een kleine wijk staat nog overeind (quasi allemaal houten huizen). De staat California kocht de stad op, onteigende de enkelingen die er nog woonden en liet alles zoals het was. Men onderhoudt de huizen opdat er geen verder verval optreedt, maar verder ligt alles dus onder een dikke laag stof zoals het destijds door de bewoners werd achtergelaten. Je kan binnenkijken in de huizen, die schots en scheef toch blijven rechtstaan, je kijkt binnen in de woonkamers en slaapkamers van jan met de pet, je kan door de ramen binnenkijken in de school, het hotel, het café en je kijkt dus zo binnen in de jaren '50-'60 van de VS. Heel vreemd wel. Jammer genoeg is Bodie gedoemd definitief te verdwijnen, want door de crisis wil gouverneur Schwarzenegger de subsidie-kraan dichtdraaien, waardoor het noodzakelijk onderhoud voor deze houten krotten niet langer meer kan gebeuren. 

Na Bodie was het terug naar Yosemite waar we nog een nachtje verbleven en daarna was het terug naar San Francisco, waar we nog twee nachten verbleven. Tijd om wat te gaan shoppen en deze ongelooflijke leuke stad nog wat verder te verkennen. Wijken als Castro (waar de homogemeenschap zich uitleeft), Height-Ashbury (hippies), Cow Hollow en Pacific Heights (prachtige huizen) en de Marina werden allemaal afgestapt of met bus/tram verkend.

En daarna zat de reis er jammer genoeg op...snif. Maar we zijn vastberaden om er over een jaar of 2 terug naartoe te gaan, als de financieën een beetje meezitten tenminste ;-)

nog wat fotookes:

vlnr: aan Hoover Dam, Las Vegas, Death Valley (Dante's View en Badlands), Yosemite NP (4 foto's, met o.m. een gespleten Sequoia met happy American family), Bodie spookstadje

usa7

usa8

 

 

Commentaren

Amai ! Heb net genoten van de 4 verslag(jes) en prachtige foto's van jullie escapades , ik zit hier te kwijlen ! wat zijn er toch mooir plaatsen op de wereld
ik moet ook wel zeggen dat julie een pluim verdienen voor het mooi in mekaar bundelen van de avonturen en de beelden , chapeau net een reisgids maar dan wel een heel exclusieve !

Gepost door: Katrien | 18-07-09

Jullie hebben wel een schitterende reis gemaakt.

Gepost door: Tiny | 18-07-09

Jullie zullen je ongetwijfeld gewellllllllldig geamuseerd hebben tijdens jullie Amerika-reis. Het verslag en de foto's zijn alleszins fantastish.

Gepost door: Marc | 18-07-09

jaloers ja als je die verslagen leest dan word je toch wel een beetje jaloers hoor , zoals Katrien zegt , er zijn toch wel mooie plekjes op de wereld , jullie zullen wellicht genoten hebben !!!

Gepost door: roadrunnerke | 19-07-09

Reisblog... ook niet mis! Terug genoten van het laatste verslag. Als je er ook al eens geweest bent klinkt alles zo bekend. Wij gaan zeker nog eens terug al zijn er nog mooie plekjes op de wereld. Philippe (Frank) was er al 2 maal en misschien wil hij wel nog eens iets anders zien... Plannen genoeg!

Gepost door: Spencerwoman | 20-07-09

Mooi Nu pas alles min of meer gelezen. Prachtige reis hebben jullie daar gemaakt! Staat er spinning op je programma deze week? Laat maar iets weten.

Gepost door: Gert | 24-07-09

De commentaren zijn gesloten.