14-10-09

District 9

Bij gebreke aan sportnieuws, nog eens wat...filmnieuws! Jep, op sportief vlak stond het de voorbije dagen op een héél laag pitje, eigenlijk op geen pitje :-) Zondag wel gelopen en dat ging eigenlijk goed: 4 x 2,5 km aan 10 km/u. Dat had ik nog eens nodig. Maar daarna niks meer. Maandag en dinsdag twee lange werkdagen tot diep in de avond (maandag pas tegen middernacht thuis, gisteren half 11). Afgelopen nacht dan voor de verandering weer eens niet geslapen, dus ook vandaag een sportrustdagje ingelast. Kan het me nu niet veroorloven van ziek te worden, want dan wordt de operatie misschien uitgesteld en dat is niet zo leuk natuurlijk.

district9Dus..filmnieuws! District 9 gingen we vorige week bekijken. Een film van Peter Jackson, ook wel bekend van de Lord of the Rings-trilogie. Ditmaal geen hobbits en elfjes, wel bizarre aliens die lijken op garnalen. Huh. Tja, ik verschoot ook wel een beetje toen ik die wezens op het grote scherm zag. Maar eigenlijk is het geen Science Fiction-film, wel een maatschappij-kritisch (of hoe noemen ze dat) verhaal. De aliens zijn nl. 20 jaar geleden al binnenkomen vliegen op Aarde en kozen Zuid-Afrika uit als nieuwe stek. Iedereen maar wachten op dé aanval, maar die bleef uit. Blijkt dat ze, cru gezegd, in panne zijn gevallen met hun ruimteschip en ze zijn dus ongewild vluchtelingen. Omdat raar uitziende wezens ons nu eenmaal schrik aanjagen, worden ze in een soort van vluchtelingenkamp verzameld, aan de rand van de stad (Johannesburg), genaamd District 9, waar men 20 jaar lang poogt om vreedzaam naast elkaar te leven. De link naar immigratiestromen en probleemwijken met veel vluchtelingen of vreemdelingen in onze eigen maatschappij is natuurlijk rap gelegd. Gelukkig zit er ook een stevig verhaal in de film. Omdat de situatie op District 9 redelijk uit de hand begint te lopen, besluit men de hele bende te deporteren naar een andere buurt, verder afgelegen van de stad. En daar loopt het grondig mis met één van de projectleiders die die verhuis moet leiden. Ongewild wordt hij mee naar de kant van de aliens getrokken (meer schrijf ik niet, want dan verklap ik een belangrijk deel van de plot). De film schiet hier dan echt in een rotvaart en wordt een heuse thriller, waar je nagelbijtend naar bljft kijken.

Leuk aan de film is de documentaire-stijl die afgewisseld wordt met de klassieke filmstijl. In de documentaire-stukken krijg je als kijker al hints dat er iets stevig mis gaat lopen, onbewust begin je al te speculeren. Maar dat nu net dat zou gebeuren had ik zelf ook niet gedacht. Ach, gewoon gaan kijken!

 

16:57 Gepost in Info | Commentaren (2) | Tags: district 9 |  Facebook

Commentaren

SF SF is niet mijn ding, dat weet je. Kris is die film gaan zien en had het over "een invasie van een bende lelijke garnalen" of zoiets... Gelukkig viel de film bij jullie wel in de smaak.

Gepost door: Julie | 15-10-09

gelukkig schrijf je niet hoe het hoofdpersonage ook in een garnaal veranderd, want dan is de leut er voor de andere mensen natuurlijk af ;-)
Ik ga morgen naar 'Das Weisse Band' kijken op het filmfestival van Gent ... kijk er naar uit!

Gepost door: geert | 16-10-09

De commentaren zijn gesloten.