21-10-09

lopen is gezond?

Tuurlijk is lopen gezond! Sporten is sowieso gezond. Beter dat dan lui in je zetel met een pint bier en een pakje chips zitten.

Waarom dan het vraagteken? Tja...dit weekend zijn er maar liefst vier doden gevallen tijdens een marathon. Dus is "marathon"-lopen dan wel zo gezond?

Bij de marathon van Amsterdam viel één dode. De broer van een bekende Vlaming (Jan Leyers) dus dat kwam hier in België natuurlijk in het nieuws. Na 19 km zeeg hij marathonneer. In Detroit vielen dezelfde dag maar liefst drie doden te bespeuren tijdens de marathon en halve marathon, waaronder twee jonge mensen (26 en 36 jaar oud). Zijn deze mensen dan allemaal ongetraind aan de start verschenen. Ik denk het niet, dat zou pas dom zijn. Maar zoals een hartchirurg op het nieuws zei: sommige mensen weten niet eens dat ze een hartkwaal hebben. Een inspanning zoals een marathon, waarbij vanaf het startschot al de nodige adrenaline door je lijf giert, kan dan op zo'n moment fataal zijn. En je hoeft daarvoor niet ongetraind te zijn! Op de club waar ik vroeger bij was, trainde een dame wiens vader ultraloper was en verschillende marathons per jaar liep in een zeer verdienstelijke tijd. Na zijn laatste marathon zeeg hij ter plekke dood neer (aan de finish), hartaderbreuk.

Moeten we dan stoppen met marathonlopen? Alsjeblief niet! :-) Het is zo'n leuke sport en zo'n superuitdaging! Maar gezond verstand gebruiken en je eens laten checken bij de dokter is geen overbodige luxe. Ik moest me destijds laten controleren bij de dokter toen ik bij de club wou aansluiten (het was een verplichting voor de verzekering) en wat bleek: ik heb een hartruis. Ik wist er zelf niet van en schrok natuurlijk wel eventjes. Oppassen en goed naar de signalen van mijn lichaam luisteren was de boodschap. En ondertussen heb ik vijf marathons achter de kiezen, zonder problemen. Maar mezelf forceren en continu in het rood lopen om toch maar een paar minuutjes van mijn PR af te knibbelen zal ik niet doen, daarvoor is mijn leven me nog te dierbaar :-)

 

12:32 Gepost in Info | Commentaren (12) |  Facebook

Commentaren

En toch ben ik ervan overtuigd dat er meer mensen sterven in hun bed dan op een marathon parcours;-)

Gepost door: Tiny | 21-10-09

à Tiny héhé, daar heb je gelijk in! Om van het verkeer nog maar te zwijgen!

Gepost door: Ruthje | 21-10-09

iedereen heeft een beetje hartruis, dus geen paniek.
Ach ja, als je tijd gekomen is dan is 't zover hé ...
Hartaderbreuk is vrijwel steeds fataal en heeft voor zover ik weet niet direct iets met je inspanningen te maken. Ze zouden ook eens een studie mogen maken over hoeveel mensen er momenteel juist nog leven dankzij hardlopen!

Gepost door: geert | 21-10-09

ook het risico van hartfalen bij niet sporten is aanwezig. Hoeveel mensen blijven er per dag dood op het zebrapad of in den zetel? Daar lezen we niets over. Je hebt gelijk. Luisteren na je lichaam en verantwoord sporten

Gepost door: hans | 21-10-09

Sportkeuring Ik heb een jaar of 15 geleden ook hartproblemen gehad. Om de twee jaard wordt ik nu gekeurd bij een Sportmedisch Advies Centrum. Maar ook dan heb je geen enkele garantie ........ En zoals een aantal voorgangers hier al heeft aangegeven, er zijn veel meer andere manieren om te stereven dan tijdnes een marathon.

Gepost door: M@urice | 21-10-09

Je hebt helemaal gelijk... "luister naar je lichaam". En Geert heeft daar ook een punt... lopen is echt wel gezond.

Gepost door: Jacqueline | 21-10-09

Lopen is gezond Maandagmorgen kreeg ik dit ook op mijn bord toen ik op het werk kwam ... maar eigenlijk zijn ze gewoon jaloers omdat wij gezond sporten en zij niet! En ja, 't is inderdaad spijtig dat dit op een marathon moet gebeuren ... maar zoals mijn voorgangers hier ook bemerken : er sterven veel meer mensen in hun zetel of in hun slaap dan op een loopwedstrijd hé!

Gepost door: Koen | 21-10-09

De meeste van die plotse "sportdoden" hebben een hartkwaal waarbij amateur zijnde men dat zelden weet. Het sporten op zich is zelden de oorzaak van het infarct. Zoals Geert zegt wel integendeel, veel zijn gezonder geworden omdat ze net gaan sporten zijn. Maar ik geef toe, je verschiet er wel van als je zoiets leest. Ik had het ook gelezen van Leyers.

Gepost door: Gert | 21-10-09

Belachelijk hoe ze zo'n dingen linken aan het hardlopen, er sterven wekelijks mensen op zo'n manier maar als het al sportend gebeurd dan maakt men er nieuws van, de meeste negatieve reacties hoor je dan wel meestal van niet-sporters :-)

Gepost door: Stofke | 21-10-09

Luisteren naar je lichaam, ok, maar je lichaam vertelt je toch niet alles. Ik was al niet van plan om marathons te lopen en nu zeker niet meer. Maximum een halve.

Gepost door: Lien | 22-10-09

Als ze morgen moesten ontdekken dat er een paar gestorven zijn terwijl ze hun belastingbrief opende ......zouden we dan minder of geen belastingen meer moeten betalen ?
lopen is gezond , en laat je vooral niet bang maken ! Maar tijdig een controle laten uitvoeren kan geen kwaad ! Ik laat elk jaar een cardiogram maken van mijn hart ! Tot nu toe alles inorde !!

Gepost door: coach mario | 22-10-09

Gezond Meestal ligt de helft van ons lopers in de lappenmand. Anderen moeten onder het mes. In Detroit en Amsterdam vallen ze zelfs dood. En toch blijven we geloven dat het gezond is hè; Ik ook hoor. Alvast het beste, en een snel herstel .

Gepost door: cremke | 22-10-09

De commentaren zijn gesloten.