16-11-09

gezien: 2012

2012Vorige week feestdag op woensdag, ideaal moment om nog eens een filmpje mee te pikken. We kozen voor 2012, de nieuwste rampenfilm van Roland Emmerich. Die regisseur is ondertussen wel specialist in het maken van grote blockbuster-rampenfilms. Ook  Independence Day, Godzilla en The Day after Tomorrow zijn van zijn hand. Allemaal films waar je absoluut niet voor het schitterende diep onderbouwde verhaal naar de cinema moet trekken, wel voor de speciale effecten die je soms letterlijk van je stoel blazen.

Voor 2012 trok hij echt wel al zijn registers open. De hele wereld vergaat in de film, letterlijk dus. Los Angeles scheurt bv. eerst in twee en schuift vervolgens de oceaan in. Bye bye LA! Het Noorden van Amerika wordt de lucht ingeblazen door de vulkanen in Yellowstone NP en van Hawaii blijft ook niet veel over. Ook de rest van de wereld is eenzelfde lot beschoren. Het oogt allemaal superspectaculair op het scherm en het is soms echt nagelbijten om te zien of onze helden in de film (jaja, er is ook een beetje een verhaal in de film) het halen (ook al weet je dat ze het natuurlijk allemaal gaan overleven).

Het verhaal? Daarvoor wordt verwezen naar de Maya-kalender. De maya's berekenden dat op 21 december 2012 (noteer de dag alvast in je agenda!) de Aarde en de zon op één lijn komen te staan met het centrum van onze Melkweg, iets wat slechts één keer om de 25.800 jaar gebeurt. Technisch zou je dan een soort nultoestand krijgen in de draaiingen van de elektromagnetische velden van ons zonnestelsel. De tectonische platen op Aarde beginnen massaal te verschuiven, waardoor de magnetische polen van plaats veranderen en een wereldwijde ramp is dus niet te overzien is. Op alle continenten vinden aardbevingen plaats, gigantische tsunami's overspoelen kuststeden met miljoenen doden als gevolg. Het wordt de ultieme planetaire catastrofe. Dat is de theorie van de maya's. In de film bevestigen in 2009 een befaamd team van wetenschappers aan de internationale staatshoofden dat de wereld zoals wij hem kennen, weldra zal verdwijnen… Tegen 2012 hebben de staatshoofden een plan uitgewerkt om zoveel mogelijk van de mensheid te redden, maar jammer genoeg kan niet iedereen gered worden (je moet er een miljoen euro voor veil hebben voor een "ticketje"). Wanneer Jackson Curtis en zijn twee kinderen een familietrip naar Yellowstone maken, stuiten ze heel toevallig op een enorme researchinstallatie in een uitgedroogde meerbodem en ontdekken zo het geheim van de dreigende apocalyps die de regering verborgen gehouden heeft. Jackson moet de zaken nu in eigen handen nemen en hij stort zich in een wanhopige wedloop om zijn gezin en zichzelf te redden terwijl hij getuige is van aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, tsunami’s en allerlei andere rampen die de aarde voor de mensheid in petto heeft. Zoals al gezegd: het verhaal is maar bijkomstig (het einde is zelfs vrij flauwtjes), gewoon gaan kijken voor de spectaculaire beelden zou ik zeggen, die zijn al entertainend genoeg op zichzelf!

 

08:43 Gepost in Info | Commentaren (4) | Tags: 2012 |  Facebook

Commentaren

2012 Maarten wil die film ook gaan zien, maar hij zal een ander slachtoffer moeten zoeken denk ik, want zoals je weet is dat niet echt mijn ding ;-) Fijn dat het meeviel in cadzand.

Gepost door: Julie | 16-11-09

Film kijken absoluut niet aan mij besteedt. Kijk geen 2 films op een jaar!

Gepost door: Tiny | 16-11-09

boe! ik weiger die film te gaan bekijken ... als zij Mekka niet doen verdwijnen en het Vaticaan wel dan speel ik niet meer mee!

Gepost door: geert | 16-11-09

Wat was het George Owell 1984 of zo... we w8en af

Gepost door: hans | 16-11-09

De commentaren zijn gesloten.