28-12-09

gezien: Avatar (in 3D)

Gisteren met hubbie en twee vrienden nog eens naar de cinema getrokken. Avatar leek ons de ideale film om het filmjaar 2009 mee af te sluiten. En dat ze hem dan ook nog in 3D vertoonden was een leuke bijkomstigheid. Voor ons geen nieuwigheid, die 3D. Een tijd geleden waren we ook al naar Beowulf in 3D gaan zien. Grote verschil met Beowulf is echter dat Avatar een "gewone" film is, weliswaar doorspekt met CGI-elementen (computer generated imagery), terwijl Beowulf 100% wel animatie is.
avatarEn laat dat dus de sterkte van Avatar zijn. De verbluffende visuele effecten. James Cameron(regisseur) had maar liefst 5 jaar nodig had om de technologie te ontwikkelen om deze film visueel tot stand te brengen en het resultaat mag er zijn. Waar bij veel CGI-films de personages nog houterig of weinig menselijk overkomen (bv. "gemaakte" gelaatsuitdrukkingen, kledij of haar dat niet natuurlijk mee beweegt, geforceerd lopen) en je duidelijk ziet dat het "maar tekenfilm" is, is dat bij Avatar niet het geval. De Na'Vi (de blauwe mensen) zien er, op hun gekke uiterlijk na, ongelooflijk menselijk uit, ze bewegen soepel tussen de echte filmbeelden door en de interactie tussen de "echte" mensen en omgeving en de CGI-beelden lijkt totaal niet fake maar gewoon zo on the spot gefilmd. Ik dacht op een bepaald moment dat er gewoon mensen in een kostuum en geschminkt rondliepen, maw vergat ik zelf dat ik eigenlijk naar computer-beelden aan het kijken was. Het gebeurt niet gauw dat ik zo onder de indruk ben, eerlijk gezegd ;-)
In 3D oogt het natuurlijk nog iets spectaculairder. Als je in het woud bent, zit je soms temidden van de planten, lijkt het wel. Maar het meest indrukwekkende vond ik eigenlijk een niet zo spectaculaire scene waar de commandant in een hangar een briefing geeft aan de soldaten (een scène zonder CGI en blauwe mannetjes dus) en je lijkt er gewoon mee tussen te staan. Heel knap!

Het verhaal werd in de recensies afgedaan als flauw en onnozel. Maar ik stoorde me er totaal niet aan. Er zat veel vaart in de film en ik vond het verhaal heel meeslepend. Heel kort gezegd: een verlamde veteraan, Jake, neemt de plaats van zijn overleden tweelingbroer in om op de planeet Pandora als wetenschapper aan de slag te gaan. Pandora bevat de nodige grondstoffen om de stervende planeet Aarde te redden. Echter leven de Na'Vi op Pandora, een volk dat één is met de natuur en niet bereid om die natuur zomaar aan inhalige Aardmensen af te staan. Om de Na'Vi te leren kennen en hen te trachten te overtuigen, werden "avatars" gecreëerd, "lege" Na'Vi-lichamen, die gelinkt worden aan het brein van o.m. Jake, onze held, die dan als Na'Vi het woud kan intrekken. Voor Jake een kans om weer al lopend door het leven te gaan en hij raakt dan ook snel "verslaafd" aan zijn avatar. Door een voorval raakt hij verdwaald in de jungle en komt zo in contact met de Na'Vi-stam. Hij slaagt erin te integreren in de stam en komt in opstand tegen de hebzuchtige mensen die de stam wil verdrijven uit het woud. Wat volgt is een spannende strijd tussen mensen en Na'Vi.
Natuurlijk kan je veel linken trekken naar onze eigen maatschappij. Er wordt bv. verwezen naar onze strijd tegen global warming en de uitputting van onze natuurlijke bronnen op Aarde. Maar ook Bush's war on terror komt hier en daar wel naar boven of de onderdrukking van de Indianen in Amerika. Maar maakt niet uit: het is gewoon een goeie film, die echt de moeite waard is om even voor uit je kot te komen!

09:14 Gepost in Info | Commentaren (2) |  Facebook

Commentaren

We zijn ook al weest gaan kijken naar dit 3D meesterwerk en voor mij was het wel de eerste keer een 3D film te zien van dit kaliber.

Technisch gezien is het inderdaad een hoogstandje met een "verhaal van 13 in een dozijn" maar daarom niet minder meeslepend.

We hebben er dan ook van genoten. En ik zou hem dan ook aan iedereen aanraden.

Gepost door: Wim | 28-12-09

Heb absoluut niks met film. Moet er toch misschien eens meer aandacht voor hebben.

Gepost door: Tiny | 28-12-09

De commentaren zijn gesloten.