02-01-10

van oud naar nieuw in London

Afgelopen dinsdag vertrokken ventje en ik per Eurostar (ja, hij reed!) naar London, voor onze laatste vakantie dit jaar en vermoedelijk ook onze laatste vakantie onder ons tweetjes ;-) Voor mij al m'n 5e bezoekje aan deze leuke stad, voor ventje al het 12e bezoek! London heeft voor ons dus weinig geheimen meer en gewoon ons goesting doen, stond dus voorop. We hebben er dan ook volop van genoten, alhoewel het weer de eerste twee dagen absoluut niet mee wilde werken en bij mij de vermoeidheid (en opspelende hormonen waardoor ik me soms als een echte feeks begin te gedragen tegen iedereen die me "tegenwerkt", hihi) soms wel spelbreker van dienst was.

Oudjaar in London vieren klinkt misschien bijzonder, maar zo bijzonder is het niet hoor. Daarvoor is het feit dat je al minstens 3 uur op voorhand ervoor moet zorgen dat je aan de Embankment bent (oever van de Thames tegenover de London Eye (het reuzerad)) een grote spelbreker. Dat op tijd zijn, was voor ons geen probleem, we waren er al om 20u30. Maar het was dus berekoud en dan is de romantiek rap vervlogen ;-) Al bibberend stonden we aan de Big Ben en we zagen het niet zo goed zitten er nog meer dan 3u te staan. Dus zijn we beginnen wandelen langsheen de Embankment en dat was wel leuk, vooral omdat je tussen duizenden en duizenden goedgezinde mensen wandelt, die mee aan het dansen zijn op de muziek (aan de London Eye (die overigens prachtig verlicht wordt) speelde er een DJ en langsheen heel de oever hangen er luidsprekers, zodat iedereen mee kan dansen). Het was er trouwens niet té erg over de koppen lopen (op sommige plaatsen na), net omdat ze op tijd de toegangen tot die zone afsluiten, er was dus voldoende ademruimte om rond te blijven flaneren. Verder moest ik ook tot 2 x  toe naar de toilet en dat gaf me op voorhand wel al nachtmerries. Maar ook daar was aan gedacht, op drie plaatsen langs die oeverkant waren er een hoop mobiele wc's geplaatst. Helaas was ik nooit de enige die moest gaan, dus het waren toch wel lange wachttijden (en wie probeerde voor te steken, kreeg het van mij wel te horen, zwangerschapshormonen weetjewel ;-)).
Op de één of andere manier kregen we de drie uurtjes toch rond (ook al waren we tegen dan wel stijf bevroren van de kou) en dan was het laatste kwartier aangebroken. Het moment waarop de live-uitzending op BBC ook begint en het publiek werd mee ingeschakeld om ook op tv de nodige sfeer te brengen. Luid meezingen en roepen, met je fotocamera flitsen... Overal liepen tv-reporters rond en ik botste zowaar frontaal op één van de presentatoren terwijl een camera op mij gericht was. Het rode lampje van de camera brandde gelukkig niet, dus ik denk niet dat ze net aan het filmen waren ;-)

Het aftellen zelf was echt magisch. Cijfers worden op een flatgebouw aan de overkant geprojecteerd en echt iedereen telt mee af. Klokslag 12u begint de Big Ben te slaan (en dat wordt speciaal nog eens versterkt door de luidsprekers, zodat het echt oorverdovend galmt) en dan een pracht van een vuurwerk vanop de London Eye zelf, echt mooi om zien. Het publiek was op dat moment doodstil, zodat ik er letterlijk kippevel van kreeg. Jammer genoeg duurde het vuurwerk dit jaar niet zo lang, na dik 10 minuten zat het erop. Na het vuurwerk zingt iedereen dan nog de klassieker Auld Lang Syne en dan gaat ieder zijn weg.
Wij gingen te voet terug naar ons hotel (half uurtje wandelen) en dat ging o.m. via Trafalgar Square dat een mooi sneeuwtapijtje over zich kreeg uitgestrooid (via een sneeuwkanon vanop één van de omliggende gebouwen) en waar zich ook een stevig feestje had ontplooid. Een gezellige grappige boel dus.

Wat ik wel even moet vermelden: we hebben van héél de avond géén enkel bommetje of wild vuurwerk gezien of gehoord en qua zattigheid: slechts enkelingen (en dat waren toeristen). De Engelsen zijn op dat vlak echt wel supergedisciplineerd en dat maakt dat we ons heel de avond super op ons gemak hebben gevoeld. Ga in België naar het vuurwerk zien en je moet constant wegspringen voor de bommetjes die idioten her en der rondsmijten. Een reden waarom ik thuis nooit nog naar het nieuwjaarsvuurwerk ga zien (heb er ooit eens eentje vlak naast mijn hoofd weten ontploffen en drie dagen met tuitende oren rondgelopen daarna).
Aan het hotel was het superrustig trouwens en ook wel straf: winkels waren gewoon open, we zijn om 1u 's nachts gewoon nog even gaan supermarkten (geen mini-nachtwinkeltje). Op 1 januari waren de meeste winkels trouwens ook open. Zijn wij ook niet gewoon ;-)

We zouden het zeker geen tweede keer doen, daarvoor hebben we het veel te koud gehad ;-) Maar we zijn toch content dat we het eens meegemaakt hebben hoor.

Eén van de komende dagen nog een berichtje over ons cinema-bezoekje in London, ook een ervaring op zich eigenlijk ;-)

 

london new year

19:55 Gepost in Vrije tijd | Commentaren (9) |  Facebook

Commentaren

Wat een fantastisch leuk verslagje en een superleuk begin van het nieuwe jaar!!!

Gepost door: Eva | 02-01-10

2010 Ruthje, ik wens jou en Koenie heel veel geluk in 2010. Dat de zwangerschap verder rimpelloos mag verlopen en een dito bevalling. Je leven gaat er compleet anders uitzien, hou je maar vast :-) Maar je gaat er veel voor in de plaats krijgen. Zeker weten.

Gepost door: Sandy | 02-01-10

wat mooi zeg.. in Londen... een mooi 2010

Gepost door: hans | 02-01-10

Mooi om te lezen hoe het is om in Londen O&N te vieren. Ik zit al bijna aan de 20 bezoekjes maar met de jaarwisseling was ik er nog nooit. Ik was trouwens dit jaar in Keulen en daar hoorde je ook niet van dat vreselijke knalvuurwerk (de onvermijdelijke strijkers die je hier in NL altijd hoort).

Maak er wat moois van in 2010!!!

Gepost door: Danniëlle | 03-01-10

ik wens jou een knaller van een nieuw jaar toe !! je bent het al prima begonnen dus zal de rest ook wel inorde komen ! Ik zou zeggen ook nog een zeer sportief jaar , al zullen er binnen kort wel andere prioriteiten zijn ! Krijgen we geen foto's te zien van een mooi rond buikje ?
Achter die kleine spruit hollen gaat je nog vele pr's opleveren de komende jaren !

Gepost door: coach mario | 03-01-10

Eerst en vooral ! EEN GELUKKIG EN GEZOND 2010 VOOR U EN UW FAMILIE .
Mooi verslag en t'was wel genieten geblazen hé :-)
Maar ik moet u toch even terechtwijzen over de Engelsen hoor !
Ginder zijn ze misschien zeer braaf , maar wij hebben hier in het centrum van Antwerpen , toch al meerdere keren meegemaakt dat de Engelsen hier de boel deftig op stelten zetten , en niet een klein beetje ! Wat de bommetjes betrefd , daar heb je groot gelijk in !!! gr

Gepost door: jetty | 03-01-10

klinkt toch wel heel speciaal :-)

Gepost door: Jess | 03-01-10

allez ... ja lap, ik kom eens 2 weken niet online en jij verzeilt in een drachtige toestand ... ik kan ook nooit eens m'n aandacht laten verslappen hé!! ;-)
Maar bon, zo wordt 't natuurlijk wel makkelijk om je het enige juiste toe te wensen hé ... bij deze: ik wens jullie een dot van een spruit toe! Maak er iets moois van (in zoverre dit nog niet gebeurd is ;-)) )

Gepost door: geert | 04-01-10

Moet een mooie ervaring zijn, leuk verslagje!!

Gepost door: Wendy | 07-01-10

De commentaren zijn gesloten.