14-02-10

Marathonmannen

Onlangs schreef Geert al een aardig opiniestukje over Marathonman Stefaan Engels (klik hier voor zijn berichtje) en hij was me toen net voor, want 'k wou er ook al iets over schrijven, nadat ik een artikel in het tijdschrift Bizz had gelezen over de actie van Engels.

Vermoedelijk ga ik hier ook in tegen een algemene opinie, maar so be it. En ja: ik engelsswas in het begin ook wel "fan" hoor, en vooral nieuwsgierig. Gaat hem dat wel lukken, zo elke dag een marathon lopen? Het antwoord kennen we al: niet dus. Na drie weken moest hij al zijn toevlucht nemen tot een handbike wegens een blessure. Over de zin of onzin van elke dag een marathon lopen, is al genoeg gepalaverd. Ik denk ook wel dat het menselijk lichaam zijn grenzen heeft, maar dat is voor iedereen anders. Er zijn genoeg sporters die dagelijks 50 km of meer trainen en hun hand niet omdraaien voor trainingsweken van +400 km. En die willen daar geen eer voor opstrijken, zoals Engels nu wil doen.

bottramEngels is trouwens niet de enige die een recordpoging als deze onderneemt. Veel meer respect geniet bij mij de Nederlander Richard Bottram die het wel deed en op een jaar tijd 15401,175 km bijeenliep (ofte een marathon per dag) en er ook nog eens 200.000 euro mee inzamelde dat hij schonk aan een kankerfonds. Om daarna weer in de anonimiteit te verdwijnen. Hij deed het als hulde aan zijn overleden partner. Respect!

karnazesIn Amerika zijn er ook een paar van die zotten: Dean Karnazes is een ultraloper die in 2006 op 50 dagen tijd in 50 staten een marathon liep. Niet alleen dus de afstand lopen (telkens een officiële marathonwedstrijd, die hij soms wel op een ander uur loop dan de wedstrijd zelf om praktische redenen), maar ook nog elke dag eerst naar een andere staat reizen. Een uitputtingsslag, maar hij deed het toch maar. Zijn 50e marathon was trouwens die van New York die hij dan nog in 3u30 volbracht. Pfew. Helaas voor Karnazes deed een collega-loper hem hetzelfde truukje enkele maanden eerder al voor. Sam thompsonThompson liep op 50 dagen maar liefst 51 marathons in 50 staten. Hij deed er dus nog ééntje meer :-) Maakte Karnazes er ook een heftig publiciteitsevenement van, Thompson deed het rustig op zijn eentje, vond met véél moeite één sponsor en maakte er amper ruchtbaarheid aan. Hij liep echter wel voor een goed doel, nl. de slachtoffers van orkaan Katrina. Het was de lopersgemeenschap zelf die het her en der bekend maakte en tegen dat zijn tocht er bijna op zat, raakte het bv. gepubliceerd in de Amerikaanse Runners World.

Maar Stefaan Engels dus: waarom is hij bij mij toch wel een beetje van zijn voetstuk gevallen? Om de simpele reden dat ik het "waarom" mis (alhoewel ik denk het wel te weten hoor, maar dan denk ik weeral stout...). Oké, hij krijgt veel mensen mee en da's leuk. Veel mensen die nu ineens ook denken van...als die elke dag een marathon kan lopen, kan ik er ook wel eentje lopen. Al iets minder verstandigs lijkt me, maar mensen zijn volwassen genoeg om dat zelf te kunnen inschatten. Er zijn in ieder geval al mensen die mee gestart zijn om een 10 à 20 km mee te lopen en uiteindelijk de volle afstand meelopen. Goed voor hen, hopelijk geen blessures achteraf... Ja, mensen aan het sporten krijgen is goed en nobel. Maar er zijn andere manieren lijkt me. Wat me echter wel stoort is het financiële verhaal achter dit avontuur. En dat stond in Bizz dus uitgebreid beschreven. Er wordt een bedrag van ongeveer 500.000 euro tegenaan gesmeten, waarvan Engels zelf per maand een brutoloontje van maar liefst 4000 euro trekt. Tja...daar heb ik dus wel een probleem mee. Ik wil ook wel 4000 euro per maand verdienen door elke dag mijn loopschoenen aan te trekken, pasta te eten en de uren dat ik niet moet lopen, me te laten masseren en te slapen...Misschien een jaloerse reactie van mij (mag toch?), maar ik kan me dan niet aan de indruk ontdoen dat Engels hier toch ook een beetje zijn eigen zakken wil vullen. Het overige geld is natuurlijk nodig om heel het mediacircus aan de gang te houden en om een 7-koppig team te financieren (pr-ploeg, administratie, kinesisten,...). Hoe ie aan dat geld komt? Via "sponsors" die instappen in een risicovolle investering. Lukt zijn missie niet, zijn die sponsors hun geld kwijt, zo simpel is dat. Om ze tevreden te stellen heeft ie wel een plan B, C, D, ....klaar. Moest ie dus niet meer kunnen lopen binnenkort en valt het mediacircus rondom hem dus stil, dan zal ie wel op andere manier in het nieuws proberen te blijven komen...

Neen, geef mij dan maar een Richard Bottram of een Sam Thompson, die wel echt voor de passie en voor een echt doel lopen....

09:33 Gepost in Info | Commentaren (13) |  Facebook

Commentaren

Mooi omschreven wat velen denken. Tja, wij moeten heel wat meer werken voor onze centjes...
Niettemin ben ik van plan om nog 1 of 2 keer een dertiger samen met hem te lopen als voorbereiding voor mijn marathon. Doordat ik in de cruciale weken van mijn voorbereiding telkens in het weekend moet werken zal ik mijn lange duurtrainingen in de week moeten plannen en om zo heel alleen dertig km te lopen zie ik niet echt zitten :-)

Gepost door: Spencerwoman | 14-02-10

300% mee eens 'k had het nie beter kunnen zeggen. Ik heb ook al langer mijn gedacht over die marathonman! En die loopt dan nog verdorie in mijn achtertuin ;-)

Gepost door: Julie | 14-02-10

Juist hetzelfde!! Ik had in't begin ook zoiets van amaai knap van den dieë, maar als je dan eens wat verder gaat opzoeken dan vraag je je toch af waarom dat geld nodig is en wat nu juist het doel is. Mensen aan het sporten krijgen is een goed plan, maar persoonlijk vind ik het nog altijd belangrijker om de kinderen aan het sporten te krijgen, zij zijn diegene die momenteel moeten gemotiveerd worden om hun computerspelletjes opzij te leggen en weer ééns lekker ouderwets te ravotten. Ik merk hier al bij mijne oudste dat dat niet simpel is, terwijl ikzelf toch het goede voorbeeld geef ;). Ik vrees dat die klein mannen een marathonlopen niet spannend genoeg vinden.

Gepost door: Wendy | 14-02-10

Nagel op de kop...

Gepost door: Wim | 14-02-10

Ik heb het een tijdje geleden oo al geschreven ! Ik ben dus ook voor 100 % met je eens . Ik zoun zelfs niet wille meelopen met hem . Hem nog meer aandacht schenken voor niks ! Ik persoonlijk vind het veel straffer als iemand 8 u per dag gaat werken , 2 u onderwege is , thuis het eten klaar maakt , de was en de plas , en dan nog een 10 km gaat lopen of dergelijke sporten . Dat is pas een prestatie !! Ik vind zelfs dat hij het heel vroeg heeft opgegeven !! Wat hij tot nu toe gedaan heeft , met alles wat voor hem gedaan wordt , vind ik het een zeer zwakke prestatie !! In elke gemeente woont er wel iemand die dat beter doet !! Maar gewoon niet zot genoeg is ! Want gezond is dat nooit !!

Gepost door: coach mario | 14-02-10

Groot gelijk Ik zou het niet beter kunnen verwoorden. Ik heb het altijd moeilijk met dat soort mensen.

Gepost door: Luc | 14-02-10

Ken Stefaan Engels niet. Richard Bottram des te beter. Ik mocht zijn laatste marathon in Uden organiseren. Nog steeds een van mijn beste loop beleving.

Gepost door: Tiny | 14-02-10

Team Dean Compleet eens met deze post!
Hebben jullie onlangs nog eens op de website van die Engels gekeken? Het gastenboek is gewoonweg verwijderd omdat er teveel negatieve reacties op zijn FAKE-prestatie verschenen!
Voor mij is en blijft Karnazes de beste en hoop ooit van hem eens te ontmoeten, maar die kans is zeer klein vrees ik.

Gepost door: Dave | 15-02-10

Helemaal mee eens en elke hardloper is toch een beetje gek als je het goed bekijkt!.
Groet rinus.

Gepost door: Rinus | 15-02-10

M365 Stefaan ken ik niet en net toen ik het wilde gaan volgen moest hij al stoppen.. Aan Richard heb ik hele goede herinneringen ; heb 2 etappes georganiseerd en 2 andere (de 2 laatste) heb ik ook gedeeltelijk mee gelopen - zie mijn weblog juli 2007 .

ps: Dean Karnazes heeft hele grote prestaties geleverd ; de uitdaging die jij beschrijft is er een van vele. Ga hem maar eens googlen .

Gepost door: Bjorn Paree | 15-02-10

Marathonman 365 Ik heb het hele cirkus rond Marathonman 365 ook vanop afstand gevolgd.
Mijn opinie daarover is : “Beter slechte publiciteit dan geen publiciteit”, want dat hij daarin met verve geslaagd is moeten zelfs zijn rabiate tegenstanders toegeven..
Hij kwam in één maand meer in de media dan onze nationale marathontop in een volledig jaar.
Misschien is hij wel niet 100% koosjer, maar in elke loopclub – wie weet bij de bloggers ? – vind je ongetwijfeld ook “foefelaars”, waarvan men het niet zou vermoeden.
Hij beweert van zichzelf dat hij als sportman van zaken doen weinig kaas gegeten heeft.
Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind.
Ik geef hem alvast het voordeel van de twijfel en loop binnenkort wellicht een stukje met hem mee.

Gepost door: frank spencer | 16-02-10

Volledig gelijk! Wat je mening over die gast betreft krijg je volledig gelijk. Had van in het begin al m'n twijfels en die werden alleen maar bevestigd achteraf. Nu wat Dean Karnazes betreft heb ik toch een licht andere mening. Je zegt het al zelf dat hij wel enorm gemediatiseerd is in tegen stelling tot Sam thomson. Hij verdiend echter mijn volledig respect, maar toch kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat ik hem een beetje een opschepper vind. Ik heb het meer voor athleten als Scott Jurek, Kilian Jornet, Anton Krupicka enz. Lijken mij veel minder opschepperig. Tot slot misschien nog eens een website doorgeven met een prestaties die wel enorm kunnen tellen en deze persoon gaat proberen het dubbele te doen van wat onze Stefaan wou doen. Volgens mij maakt hij nog een redelijke kans op slagen ook. www.sergegirard.com

Gepost door: Michael | 20-02-10

het is idd een mediafiguur geworden. Zijn doel om mensen aan het bewegen te krijgen wordt op geen enkele manier gepromoot, geen initiatieven die van hemzelf uitkomen. Voor 4000 euro per maand oogt het magertjes ...
Puur sportief blijft het natuurlijk wel een prestatie om alle dagen een marathon te lopen, en voor diegenen die een marathon voorbereiden is het een ideale training in gezelschap aan een gematigd tempo

Gepost door: Filip | 09-03-10

De commentaren zijn gesloten.