06-03-10

gezien: The Book of Eli

Nog eens tijd voor het rubriekje "gezien"! Eigenlijk moest ik dit al zo'n drie weken geleden geschreven hebben, maar de tijd ontbrak. Druk bezig met de huizenjacht en de verkoop van ons eigen huis (dat ongelooflijk snel is gegaan, vorige week is de verkoopcompromis al ondertekend en we hebben zelf dus nog geen nieuw huis...moet kunnen hé).

eliEen drietal weken geleden op een sneeuw-achtige dag dus naar The Book of Eli gaan zien. Beetje onder druk van het ventje, dus mijn verwachtingen waren zeer laag. Maar al na enkele minuten was ik gebeten door de film. Visueel prachtig in beeld gebracht, ijzersterke acteerprestaties en een beklijvend verhaal. Het gegeven: we zitten ergens in de nabije toekomst en 't is duidelijk dat er iets gebeurd is. Wat juist? Daar heb je als kijker het raden naar en eigenlijk is dat wel cool, het wordt je niet zomaar met de paplepel meegegeven. Atoombommen? Maar er is bv. ook iets aan de hand met de zon, waardoor je zonder zonnebril quasi direct blind wordt. Rivieren zijn uitgedroogd en het is vechten om drinkwater. Quasi heel de mensheid is uitgeroeid, enkelingen hebben het overleefd en die strijden nu om te overleven. Eén van die overlevers is Eli, gespeeld door Denzel Washington. Hij is eenzaam alleen en op missie om een boek naar het "Westen" te brengen. Een roeping die hij voelt en waaraan hij moet voldoen. Gewapend met een geweer, een samoeraizwaard en een quasi bovennatuurlijke kracht zwerft hij rond. Tot hij in conflict komt met een zelfverklaarde dicator (gespeeld door Gary Oldman) in een kleine gemeenschap in Californië. Blijkt die man achter hetzelfde boek aan te zitten. Dat het boek de bijbel is, wordt al snel duidelijk. In een wereld waarin alle hoop verloren is, klampen enkelingen zich vast aan het basisboek van de mensheid. Het boek dat Eli bijheeft, blijkt het nog enige bestaande exemplaar te zijn.

De clou van het verhaal is dus meer iets voor godsdienstfanaten. Maar zet je daar even over en je krijgt een beklijvend verhaal over mensen die op zoek zijn naar houvast en hoop in een hopeloos vergane wereld.

Heel cool is de ongelooflijk sublieme M.Night Shyamalan-twist op het einde van de film. Zo'n wending in het verhaal waarvan je dan denkt van...shit, nu moet ik heel die film weer opnieuw zien :-) Dat maakte de film voor mij compleet geslaagd en ja...als ie op dvd uitkomt, ga ik hem zeker nog eens in detail opnieuw bekijken :-)

08:51 Gepost in Info | Commentaren (6) | Tags: the book of eli |  Facebook

Commentaren

Klinkt veelbelovend. Misschien moet ik binnenkort nog eens naar de cinema gaan. Zowel Washington als Oldman kan ik best appreciëren en bij de Sixth Sense had hij me ook al zitten met zo'n "twistje".

Gepost door: Luc | 06-03-10

Mooi geschreven Ruth. Zelf kijk ik nooit films. Ik weet er ook werkelijk helemaal niks van.

Gepost door: Tiny | 06-03-10

à Luc dat had ik er misschien moeten bijschrijven: de film is niet geregisseerd door M. Night Shyamalan hoor, maar de twist op het einde deed me wel aan zijn films denken :-)

Gepost door: Ruthje | 06-03-10

vraagje wordt in die film dan ook gesuggereerd dat in de nabije toekomst het brobleem van de werkloosheid opgelost is?

Gepost door: geert | 07-03-10

Een film waar een twist van 180° in zit is "Shutter Island" van Scorsese met Di Caprio. Ik verklap voor de rest niks: gaat dat zien, gaat dat zien!

Gepost door: Dave | 08-03-10

Ik ben eens beginnen kijken naar een camversie hier thuis, slecht geluid, nu heb ik hem op mijn pc staat in betere kwaliteit, binnenkort eens kijken maar 'k heb er hier nog zo veel staan, laatst "edge of darkness" gezien, ook de moeite

Gepost door: Stofke | 10-03-10

De commentaren zijn gesloten.