08-04-10

regeltjes

Bijna liep de aankoop van onze nieuwe stek in het honderd. Waarom? Door het overmatig geregel in dit apeland. Dinsdag kregen we nl. te horen dat bureaucratieBoortmeerbeek één van die gemeenten is waar het decreet "wonen in eigen streek" van toepassing is. Och, geen erg, dachten we, we wonen toch in Mechelen, da's toch dezelfde streek? Niet dus...Met streek wordt gewoon bedoeld dat je van dat dorp zelf moet zijn, wil je er een onroerend goed willen kopen. Of je moet in één van de buurgemeenten minstens 7 jaar gewoond hebben. Maar Mechelen is geen buurgemeente, want het staat niet op de "lijst van buurgemeenten". 't Feit dat het er maar een scheet vanaf ligt, doet niet ter zake. Dat je in de streek geboren bent (Bonheiden, 6 km ervandaan), je kindertijd er hebt doorgebracht (Keerbergen, 7 km)...en je gewoon Vlaamse bent in hart en nieren... het doet er niet toe. Want Boortmeerbeek wil liever geen Walen meer bij in Boortmeerbeek. De paniek was gelukkig onterecht, ook al hebben we er wel een nachtje slaap moeten bij inschieten. De immo-makelaar had in de loop van woensdag de nodige onderzoeken nog rap gedaan (gezien woensdagavond de compromis werd getekend) en bleek dat ons huis niet onder de betrokken maatregel valt. Het huis ligt nl. niet in woonuitbreidingsgebied, één van de voorwaarden blijkbaar. Oef. We mogen dus in Boortmeerbeek gaan wonen, dank u wel.

Nu....met dat argument dat men geen invasie van Franstaligen er nog verder bij wil, kan ik nog wel leven. Ik trap hiermee waarschijnlijk op heel veel teentjes, laat hier vermoedelijk wat wenkbrauwen fronsen enz....maar mensen die in de verre Limburg of West-Vlaanderen wonen en in hun dagdagelijks leven nauwelijks de provinciegrenzen oversteken en dus niet met de realiteit van B-H-V en dergelijke geconfronteerd worden, weten niet echt waarover ze het hebben. Ik irriteer mij mateloos aan de nieuwe buurman hier in 't straat die geen woord Nederlands spreekt, maar enkel Frans en van mij verwacht dat ik dan maar Frans terugspreek. Dit is verdikke Mechelen, volop gelegen in Vlaanderen, ik heb het recht van hier Vlaams te spreken en iemand die hier besluit te wonen, moet die moeite ook maar doen. De realiteit is echter anders. En dat ligt ook aan onze Vlaamse mentaliteit. In de rij in de lokale supermarkt hier, hoor ik soms alleen maar Frans en de kassiersters durven niet anders dan die mensen in het Frans te bedienen. Ik begrijp wel dat klant koning is, maar die Waalse mentaliteit vind ik doodergerlijk. Dat ze verdikke eens moeite doen om een paar woorden Nederlands te leren. Het probleem B-H-V beperkt zich dus niet tot aan het randje van Vilvoorde, maar is ook hier in Mechelen-Zuid al stilletjesaan te merken. Zelfs in de fitness is er al een Franstalige aerobics-instructeur die geen enkele moeite wil doen om zijn les in het Nederlands te geven, ook al zijn het enkel Vlamingen die de lessen volgen. Soms zie je echt niet-begrijpende blikken zijn richting uitgaan, maar ook maar één woord Nederlands is te veel gevraagd...

Oké, tot daar mijn polemiek ;-) En 't is mijn mening hé, dat iedereen er over denkt zoals ie wil.

Over die regeltjes wil ik nog wel iets kwijt. Dus ja, ik volg dat wel een beetje dat Boortmeerbeek zijn Vlaamse identiteit wil bewaren, maar ze gaan er wel te ver in (nog andere gemeenten ook), door te stellen dat je van Boortmeerbeek zelf of één van de randgemeenten (op de lijst) moet zijn. Zo verhinder je dat mensen nog vrij kunnen gaan wonen waar ze willen. Dat is nadelig voor de verkoper en de potentiële koper. En van mij mag een Waal er ook gerust gaan wonen, maar hij moet zich wel de Nederlandse taal machtig maken.

Maar wil je je huis verkopen, zoals wij onlangs gedaan hebben, moet je dus ook steeds meer en meer regeltjes naleven. Zo moesten wij een electriciteitskeuring aanvragen (kost 165 euro), een energieprestatie-certificaat laten opmaken (kost 200 euro) en een bodemattest aanvragen. De electriciteitskeuring: quasi alle installaties worden afgekeurd, dixit de 10-tallen makelaars die we ondertussen hebben gesproken. Dus je weet dat je wel wat aanpassingen aan de electriciteit van je nieuwe woningen moet laten doen. Maar allé, je weet toch iets. Het EPC: op een klein uurtje tijd denkt zo een "specialist" dat hij weet hoe je huis van binnen en buiten geïsoleerd is? Niet dus. Als ze iets niet kunnen zien (omdat er bv. gyproc voorzit) krijg je het label: niet geïsoleerd, en dus een slechte score. Maat voor niks dus. Het bodemattest van Ovam: die kijken gewoon eens in hun database, vinden ze niks krijg je een bodemattest met de melding dat je grond oké is. Dus die komen zelfs niet eens kijken. Ach ja....zo hou je wel een hele business aan het werk natuurlijk.

Maar nu komt er nog iets nieuws bij. De riolering! Makelaars kregen dit nieuws al te horen: binnenkort moet bij een verkoop ook de aansluiting op de riolering nagekeken worden. Weer één of andere business-tak die verlegen zat om werk en graag attestjes wou opmaken? En er is ook al in de rand sprake om een brandveiligheidsattest verplicht te maken, kwestie van de brandweer ook aan het werk te zetten op momenten dat er geen branden te blussen zijn?

Als ze hier maar nieuwe wetten en regeltjes kunnen uitvinden hé. Zucht....

09:53 Gepost in Info | Commentaren (8) |  Facebook

Commentaren

hopelijk ligt jullie huis niet in een KNT zone...
ook bij onze verbouwingen hebben we enkele attestjes moeten 'kopen' waarbij ik enkel commerce zag... maar ja in staking gaan tg de regels is geen optie.
't Belangrijkste is : veel plezier op jullie nieuwe stek !!!

Gepost door: jogginggirl | 08-04-10

B-H-V Volledig eens met de onwilligeheid van de walen én met het in stand houden van bepaalde instantie's :)

Gepost door: Mieke | 08-04-10

Het duurt in Nederland zeker niet lang of wij al die regeltjes ook. Gelukkig hebben wij één probleem minder en da's de franse taal. Gelukkig!!

Gepost door: Tiny | 08-04-10

Hier in het verre West-Vlaanderen maak ik het ook dagelijks mee hoor. Dan komt er iemand de bloedafname binnen en begint zij/hij dan tegen mij een hele vertelling te doen in 't Frans. Ik vertik het dus om Frans te spreken en zeg hen in 't Vlaams om te gaan liggen en om na de prik op het gaatje te duwen. Meestal zijn het dan van die kakmadams die denken dat ze tot de bourgeoisie behoren.
Voor de anderstaligen die moeite doen heb ik wel respect. Dan zeggen ze "ik spreek nie goe Vlaams, maar ik proberen hoor..."

Gepost door: Spencerwoman | 08-04-10

Had in Bonheiden komen wonen hé. :pp Wat al die attesten betreft kan ik je alleen maar gelijk geven. Waanzin.

Gepost door: Gert | 08-04-10

Tsjonge wat een gedoe zeg en zo hou je wel de lokale economie gaande!...
Fijn weekend.
Groet Rinus.

Gepost door: rinus | 09-04-10

wow allez, das echt wel straf! jawadde!

Gepost door: Jess | 10-04-10

Dat taalprobleem , daar ben ik het volledig met u eens !!
Bij ons in de winkel gaat dat zo
Je zegt iets en dat zeggen ze zo " in englisch"
of " francais" een aub kan er niet bij natuurlijk !
Dus ik zeg het steeds terug in het nederlands , niets kan mij verplichten een andere taal te spreken !
Als ik naar frankrijk op vakantie ga , moet ik ook veel moeite doen ! En ik doe dat ook da's mijn plicht !
Maar dat zijn ergernissen die nog lang niet van de baan zijn vrees ik !
gr

Gepost door: jetty | 10-04-10

De commentaren zijn gesloten.