26-07-10

verandering van schoen doet lopen?

Ondertussen zijn er weer twee "trainingen" achter de rug. Normaal moest ik nog één sessieke doen van 3 - 3 - 4 - 4 - 3 minuten lopen, maar pfftt...dat had ik al twee keer gehad, tijd voor iets nieuws. Dus lesje geskipt en naar de volgende sessie: 4 * 5 minuten lopen met 3 min. wandelen tussen. Dat klonk al beter! Dat was dus mijn recept afgelopen vrijdag. Hubbie werkte van thuis uit en lette op Seppe, terwijl ik mijn half uurtje sport aanvatte. Eerst 3 km ingelopen en dan de 4 * 5 minuutjes en dat liep super! Hartslag wel wat hoger, naarmate de minuten verstreken, maar eigenlijk let ik daar voor de rest nog niet te veel op. Na afloop had ik in totaal een 3,4 km gelopen. Niet snel dus, maar ja, ook dat doet er eigenlijk niet toe.

Zondag dacht ik eerst te gaan fietsen, maar 'k had meer goesting om te lopen. Dus de volgende sessie...bleek dat ook weer hetzelfde te zijn. Maar 'k heb me er nu wel braaf aan gehouden. Wel weer eerst 3 min. ingelopen en op het einde nog 3 min. uitgelopen (anders moest ik veel te ver wandelen naar huis). Totaal dus 26 min. deze keer, goed voor 3,9 km.

Eén minpuntje echter zondag: ik voelde een lichte gespannenheid in de pees aan de zijkant van m'n knie...jep, die pees die me vorig jaar quasi een heel jaar teisterde. En dat vond ik wel raar, want zelfs vorig jaar, toen de ontsteking volop aanwezig was, kon ik wel een beetje afstand lopen, zij het met wat wandelpauzes. En nu na amper 4 start-to-run-sessies al terug last, terwijl ik maanden niets gevoeld heb aan die knie. Er kon maar één boosdoener zijn...m'n loopschoenen. En oh ja, misschien ook mijn bekken en heupen. Want als er iets wijzigt aan een vrouwenlichaam bij een zwangerschap, is het dat wel. En dat merk ik aan al mijn broeken. Mijn bekken is een tikje breder dan vroeger. En die ambetante pees loopt vanaf mijn heup tot aan de knie en staat nu dus misschien nog meer onder druk dan vroeger? Da's maar gissen hoor, maar in mijn hoofd leek het wel een logische verklaring :-)

Dus gisteren direct beslist om zo rap mogelijk naar Runners Service in Duffel te gaan en een footscan-analyse te laten doen. Deze namiddag waren ze open en met zoon-lief dus naar ginder, kon Seppe direct ook al wat loopsfeer opsnuiven (en rondkijken dat ie deed in de winkel, echt schattig!), vroeg genoeg beginnen hé ;-)  Ik had m'n loopschoenen al aangedaan en ze zagen het direct: ik stond met mijn voeten naar buiten gekanteld en had o-benen. Mijn verhaal natuurlijk gedaan en hij beaamde dat een zwangerschap soms resulteert in een wijziging van het type loopschoen. Sedert mijn begindagen in het lopen, heb ik nood aan stevige corrigerende anti-pronatieschoenen met steunzolen (omdat mijn voetbogen wat ingezakt zijn). Maar nu leek het wel alsof ik aan het supineren was (dus naar buiten toe wat kantelen), zelfs gewoon al wandelend. Even rap een testje gedaan op de loopmat en jep...het verschil was duidelijk te zien, de lijn boog naar buiten toe af. Geen wonder dus dat ik al terug last begon te krijgen van die pees. Verdict: gedaan met anti-pronatieschoenen, maar voortaan neutrale loopschoenen, weliswaar met mijn steunzolen erin. Wie had dat gedacht zeg, 'k ga nog een normale worden :-)

Omdat ik tevreden ben van Brooks, stelde hij me de Dyad 6 voor en die zat direct als gegoten. Ook de Glycerin eens geprobeerd, maar die knelde wat. Met de Dyad 6 terug de footscan op en het resultaat was een perfecte rechte lijn, zoals het zou moeten zijn...

Morgen de ultieme test. Terug 4 x 5 minuten. Ditmaal gaat zoon-lief mee in zijn draagwieg, dus 't zal wreed traag lopen zijn, maar wel plezant :-)

brooks dyad 6.jpg

18:32 Gepost in Sport | Commentaren (3) |  Facebook

Commentaren

amai straf! Ik las onlangs "de geboren renner" (kan het je wel eens lenen als je wil) en daar zijn ze heel erg pro barefoot running hé. vraag me soms ook wel af of al dat corrigeren wel zo goed is. misschien toch ooit eens die vibram fivefingers aanschaffen en dan in hofstade gaan lopen. zooooo zalige ondergrond daar!!!!!!! echt super! heb nu dat toertje van 5km 2 keer gevolgd dat zo aangeduid staat; volgende keer eens wat freestylen :-)

Gepost door: Jess | 26-07-10

dat boek heb ik hier ook liggen, inderdaad enorm inspirerend :-)

Gepost door: Ruthje | 26-07-10

Mooie schoentjes en een zwangerschap is toch een verandering van het lichaam, ook al lijkt dat niet zo op het eerste gezicht.
Goede keuze.
Groet Rinus.

Gepost door: rinus | 29-07-10

De commentaren zijn gesloten.